Fintech-startuppet Kontolink har netop fået licens til at drive kontooplysningstjeneste af Finanstilsynet. Med licensen i hånden åbnes der op for adgang til bankdata i alle europæiske banker. Bankdataen har været den største forhindring til et fuldt automatisk regnskab for små virksomheder.
Adgang til bankdata skal bruges til at lave automatisk regnskab
Data fra banken er en essentiel del af regnskabet i de små virksomheder. Licensen åbner op for den data, der gør, at regnskabet kan sættes på autopilot. Med kunstig intelligens indsamler Kontolink allerede bilag automatisk, og nu får de også fuld adgang til banktransaktioner.
“Jeg har altid drømt om at lave regnskab ud fra bankens data,” siger Kim Agger, stifter af Kontolink. “Når man bogfører traditionelt bruger man også et kontoudtog som rettesnor til at finde bilag. Men det er en langsom og meget manuel proces. Med direkte adgang til bankens data gør vi det automatisk for vores kunder – både bogføringen og indsamlingen af bilag.”
Med denne licenstildeling demonstrerer Finanstilsynet, at man ikke behøver være en stor og etableret virksomhed for at kunne bidrage til de store innovationer der sker i finanssektoren.
EU-lovgivning åbner døren for nye virksomheder
Det er EU-direktivet PSD2 der skaber mulighederne for nye aktører. Direktivet siger, at banker skal dele deres data med tredjeparter, hvis kunderne giver tilladelse hertil. Dette er ofte omtalt som “open banking.”
Når bankerne åbner op for adgang kan mindre virksomheder innovere i den finansielle sektor ved at bygge tjenester oven på den strukturerede data, som bankerne har. Licensen giver virksomheder krav på at få data fra bankerne, hvor de før var forladt på bankernes velvilje.
Licensen er mulig for mindre virksomheder, men krævende at ansøge
Som en af de første startups der får licensen, har Kontolink vist at det også er muligt for mindre fintech-virksomheder at få den endelige godkendelse af Finanstilsynet.
Ifølge stifteren har det krævet en langvarig indsats, der også har udfordret den nystartede virksomheds evner inden for jura.
“Det har været en kæmpemæssig opgave. Det har krævet mange måneders arbejde fra vores side med 100-sider lange dokumenter, der skulle skrives og sendes afsted. Men vi har haft et rigtig godt samarbejde med Finanstilsynet som har været meget mere behjælpelige end vi turde håbe på. Det har været det hele værd, når vi står her fem måneder senere med en altafgørende godkendelse.” siger Kim Agger.
Regnskabet er næste mål for disruption
Når bankerne før har haft monopol på deres kunders data, så har det været op til bankerne at drive innovationen ene og alene. Men med åbningen af data til tredjeparter bliver det muligt for de små, innovative startups som Kontolink at komme ind på markedet.
Hvor PSD2 primært har skabt forandringer andre steder i finanssektoren, så mener stifter Kim Agger at det er regnskabets tur til innovation.
“Det er særligt inden for betalinger at disruptionen er sket indtil nu. Der har været et stort fokus på, at det skal være nemmere for virksomheder at sende og modtage penge. Nu mener vi, at tiden er inde til at også regnskabet trækkes med ind i det nye årti,” siger Kim Agger.