Privat udlæg

Hvad er et privat udlæg?

Du er ude for at købe varer ind til din lille enkeltmandsvirksomhed, men indser hurtigt, at du har glemt firmakortet på kontoret. Du ender derfor med at købe varerne med dit private betalingskort. 

Det er det, man kalder et privat udlæg. Privat udlæg er, når du personligt lægger penge ud på vegne af din virksomhed. 

Men hvad gør man så bagefter?

I denne blog lærer du:

  • Hvad en mellemregningskonto er
  • Hvordan du bogfører et privat udlæg
  • Hvordan du håndterer private udlæg i Kontolink

Læs og bliv klogere.

Giver det mening at lave privatudlæg?

Som udgangspunkt er det altid nemmere, hvis du bruger virksomhedens økonomi direkte. Det vil altså sige, at du bruger kortet, der er knyttet til din erhvervskonto.

Men i mange situationer er det simpelthen for besværligt eller tidskrævende. Mange nystartede virksomheder oplever fx at der til tider kan være tomt på firmakontoen og der er problemer med cash flow. Der kan det være smart at lægge penge ud fra privatkontoen.

Men du skal være bevidst om, at det giver lidt ekstra bogføringsarbejde. 

Hvad er en mellemregningskonto?

En del af bogføringsarbejdet er at bruge en mellemregningskonto. En mellemregningskonto viser om virksomhed og ejer skylder noget til hinanden. Mellemregningskontoen bruges fordi det svarer til kortfristede lån. 

I dit regnskabsprogram skal modkontoen/beholdningen altså være mellemregningskontoen og ikke bankkontoen, når det drejer sig om private udlæg.

Mellemregningskonto - plus eller minus?

Står din mellemregningskonto i plus skylder du virksomheden penge.

Står den i minus skylder virksomheden dig penge.

Mellemregningskonto på engelsk

Der er ikke helt en tilsvarende løsning i engelsktalende lande.

Det tætteste er nok en shareholder’s current account eller shareholder’s loan account

Hvordan bogfører man privat udlæg?

Som nævnt tidligere, skal du bruge mellemregningskontoen, når du bogfører privatudlæg.

Herunder finder du links til, hvordan det gøres i fire populære regnskabsprogrammer:

Privat udlæg i Kontolink

Kontolink tager altid udgangspunkt i posteringer i banken og finder de bilag, der passer til og matcher dem – så du kan bogføre dem med ét klik/swipe.

Men når du betaler med dit private betalingskort eller kontant, kommer der ikke en transaktion på din virksomheds konto.

Men du kan sagtens bogføre private udlæg i Kontolink alligevel, så du slipper for at logge ind i dit regnskabssystem og gøre det.

Du skal bare sende bilaget/kvitteringen til din Kontolink-aftale, fx med Kontosnap-app på din mobil. Så ligger bilaget klart i Kontobox (dit digitale bilagsarkiv i Kontolink) og du kan klikke på det og vælge “Tilføj til andre transaktioner”. Så er det bare at udfylde felterne og godkende bilaget, så bliver det overført til dit regnskabssystem.

Du kan læse vores hjælpe-guide med screenshots her:
Sådan håndterer du bilag uden en transaktion i Kontolink.

Book en uforpligtet demo med os hvor vi går igennem hvordan Kontolink kan hjælpe dig mere at effektivisere din bogføring.