Regnskabsordbogen

Alt hvad du behøver at vide om regnskab og bogføring – samlet ét sted

EAN-nummer

Hvad er et EAN-nummer?

Et EAN-nummer er en 13-cifret kode, obligatorisk for alle offentlige myndigheder og institutioner, men som også kan anvendes af private virksomheder. Når en virksomhed har et EAN-nummer, er den i stand til at modtage digitale fakturaer fra både offentlige institutioner og private virksomheder.

EAN-nummeret er afgørende for virksomheder, der ønsker at udføre elektronisk fakturering, især over for offentlige enheder. Det kan opnås gennem den relevante kommune eller region, hvor den pågældende offentlige institution er beliggende.

Hvad står EAN for?

EAN står for “European Article Numbering”, en standard oprindeligt etableret af en gruppe europæiske lande for at lette handel. Med tiden udviklede organisationen sig til en global standard kendt som GLN, eller “Global Location Number”, under ledelse af GS1, den globale standardiseringsorganisation.

EAN- og GLN-numre

Teknisk set er et EAN-nummer det samme som et GLN-nummer, der unikt kan identificere enheder som afsendere, modtagere, købere, sælgere, leveringssteder osv. GLN står for “Global Location Number”, og det fungerer som en unik identifikator på samme måde som telefon-, CVR- eller CPR-numre. Navnet EAN bruges ofte, fordi standarden oprindeligt blev designet til brug i Europa.

Hvem har brug for et EAN-nummer?

Alle offentlige institutioner skal bruge et EAN-nummer for at modtage elektroniske fakturaer. Private virksomheder kan også få tildelt EAN-numre, især hvis de har flere afdelinger, der skal handle elektroniske fakturaer separat. Disse numre kan findes i Nemhandelsregisteret, en søgbar database for elektronisk fakturering.

Sådan får du et EAN-nummer

Private virksomheder kan anskaffe sig et EAN-nummer ved at registrere sig hos GS1. Dette nummer muliggør elektronisk fakturering til både private virksomheder og offentlige myndigheder.

Fakturering til et EAN-nummer

De fleste regnskabsprogrammer tillader afsendelse af fakturaer til et EAN-nummer. Hvis dit program ikke understøtter dette, kan fakturaer sendes elektronisk via visse online platforme.

Krav og standarder for EAN-fakturaer

EAN-fakturaer skal opfylde specifikke krav og sendes i standardiserede elektroniske formater som OIOUBL eller PEPPOL for at sikre korrekt behandling og bogføring.